Musikutbud i Umeå

Umeå är en stad med många aktiviteter för den kulturellt sinnade. Här finns det en levande musikscen som skänker mycket nöje åt alla inblandade. Såväl kreatörer som kulturkonsumenter kan glädjas åt energin som frodas när människor går samman och skapar kultur. Det har kommunen insett som valt att satsa rejält på projekt med syfte att främja kulturen i staden. Umeå har ett universitet med gott rykte, vilket innebär att det finns en stor andel unga människor i staden. Det är ytterligare ett bidrag till att Umeå anses vara en av Sveriges bästa kulturstäder. Med flera fakulteter inom konstvetenskaperna finns också den teoretiska grunden för att skapa kultur.

 

Grunden för att kultur ska uppstå är ändå engagemang – och inget symboliserar det bättre än Umeås punkscen. Den fick ett legendariskt rykte om sig på 1990-talet när flera band från staden fick nationell, och i vissa fall internationell, uppskattning. Ett av de största banden var Refused, vars karismatiske frontman hette Dennis Lyxzén. De hade en tydlig politisk agenda med en tydlig vänsterinriktning samtidigt som de förespråkade avhållsamhet från droger, alkohol och kött. Numera har han tagit avstånd från straight edge-rörelsen, vilket gör att han kan avnjuta en whiskey då och då om han känner för det.  Dennis Lyxzén är fortfarande ett centralt namn i Umeås kultursfär, men numera har han gått vidare till nya musikprojekt som Invasionen och AC4.Musikutbud i Umeå 1

 

En annan kulturpersonlighet från Umeå som rönt uppmärksamhet på bred front är Lisa Miskovsky. Hon har inte rötterna i punken: istället är hennes musikstil mer popinriktad. Det har gjort att hon har kunnat ställa upp i Melodifestivalen med goda resultat. 2012 gick hon till final med låten Why Start a Fire. Då hade Miskovsky redan varit rikskändis i över ett decennium. Det var nämligen 2001 som hennes första hit släpptes – Driving One of Your Cars. Den fanns med på albumet Lisa Miskovsky och för det fick hon två rockbjörnar. Det blev starten på en framgångsrik musikkarriär, men Miskovsky har alltid poängterat vikten av hennes rötter i Västerbotten.

 

I dag finns det många yngre artister som har tagit vid där den förra generationen slutade. Tove Styrke heter tjejen som var med i Idol 2009 och blev närmast folkkär över en natt med sina framträdanden. Hon spelar ofta i Umeå med omnejd och bidrar till stadens levande musikscen. Dessutom finns det många lokala band som ännu inte har upptäckts nationellt. Umeå-borna har dock bra koll på dem och det är nog bara en tidsfråga innan det dyker upp ännu en Miskovsky eller Styrke på TV eller radio igen.

 

Taggar: , , , ,

 
 
 
 
 
 
erudito